Verslagen

15-11-2019: Steffan hard op weg naar herfstkampioenschap

Vrijdag 15 november 2019 werd de 7e ronde van de 1e competitiehelft afgewerkt. Doordat Steffan op de valreep de volle winst pakte en zijn naaste concurrenten punten lieten liggen kan de titel als herfstkampioen hem bijna niet meer ontgaan.

De eerste partij ging tussen Herman Hoekstra en Sijco Boonstra. Sijco begon heel sterk en maakte in de derde beurt direct al een serie van tien caramboles. Daarna ging het een stuk moeilijker, maar doordat Herman meer poedelde dan caramboleerde was het een eenzijdige partij en kon Sijco in de achtentwintigste beurt de volle winst pakken en klom hierdoor naar een tweede plaats in de competitie, waar Herman de gelederen nog steeds sluit.

Vervolgens namen Thomas Postma en Hendrik Perdon het tegen elkaar op. Ook Hendrik begon heel sterk aan de partij, zodat in de beginfase het verschil reeds was gemaakt. Hoewel Thomas gaandeweg de partij dichterbij kwam was het Hendrik die de partij in de negenentwintigste beurt naar zich toe trok en zo weer drie punten in de pocket, terwijl Thomas op de hatelijke nul bleef steken.

De derde partij ging tussen Renze Poortinga en Jaap Gulmans. Renze bakte er deze avond weer eens niets van en poedelde rustig voort, terwijl Jaap een goede partij op het groene kleed legde en zo de eenzijdige partij reeds in de drieëntwintigste beurt naar zich toe kon trekken en zo ook een verdiende driepunter bij zijn totaal kon tellen, terwijl Renze, door zijn bedroevende spel, zijn tweede plaats in de competitie moest overdoen aan Sijco.

De voor na laatste partij ging tussen Sjoerd Vlasma en Steffan Perdon. Een tegenvallende Sjoerd, die het geluk deze avond niet aan zijn zijde had en steeds tegen een achterstand aanliep tegen Steffan die ook niet optimaal presteerde, maar wel optimaal scoorde door alweer precies in de dertigste beurt zijn laatste te maken carambole wist te realiseren, ook goed voor drie punten, terwijl Sjoerd weer de nul moest laten noteren. Door dit resultaat kan de titel als herfstkampioen Steffan alleen theoretisch nog ontgaan. 

De laatste partij van de avond ging tussen Jeannette Perdon en Henk Vlasma. De beste partij van Jeannette van dit seizoen, die het presteerde om in de tweeëntwintigste beurt de volle winst naar zich toe te trekken en zo alweer drie punten aan haar totaal kon bijschrijven, terwijl Henk, die ook niet onverdienstelijk speelde zich moest neerleggen bij slechts een bonuspunt.

8-11-2019: Sijco Boonstra maakt hoogste serie (tot nu toe)

Vrijdag 8 november 2019 werd de 6e ronde van de 1e competitiehelft afgewerkt. Opvallend deze avond was de mooie serie die Sijco in de laatste partij van de avond realiseerde.

De eerste partij ging tussen Sjoerd Vlasma en Renze Poortinga. Een prima partij van Sjoerd, maar met een verrassend slot. Sjoerd speelde een prima partij die hij leek te gaan winnen, maar Renze ging er met de buit vandoor toen hij in de vierentwintigste beurt de partij met een verrassend mooie serie van zeven caramboles winnend naar zich toe trok en zo drie punten verdiende en hierdoor opklom naar een tweede plek in de competitiestand, terwijl de verbouwereerde Sjoerd dank zij zijn goede spel er niet meer dan een bonuspunt aan overhield.

Hierna namen Hendrik Perdon en Herman Hoekstra het tegen elkaar op. Een eenzijdige partij die Hendrik zonder al teveel tegenstand van Herman precies in de dertigste beurt naar zich toe trok en zo op de valreep eindelijk weer eens een driepunter kon laten noteren, waar Herman het weer zonder punten moest stellen.

De derde partij van de avond ging tussen Jeannette Perdon en Jaap Gulmans. Jaap zoekt nog steeds naar zijn vorm en speelde ook deze avond weer onder zijn kunnen. Hiervan maakte Jeannette dankbaar gebruik en kon daarom de partij winnend afsluiten. Wel had zij hiervoor vierendertig beurten nodig zodat ze genoegen moest nemen met twee punten terwijl Jaap ook deze avond het weer zonder punten moest stellen.

De voor na laatste partij ging tussen Steffan Perdon en Henk Vlasma. Een partij met twee gezichten. Was het Henk die goed begon en direct een flinke voorsprong opbouwde, was het vervolgens vanaf de veertiende beurt Steffan die de scepter zwaaide en daarna zonder het maken van poedels de partij verrassend in de vijfentwintigste beurt winnend afsloot en zo weer drie punten verdiende en onbedreigd koploper in de competitie blijft. Henk had het geluk om in de gelijkmakende beurt nog twee caramboles te maken waardoor hij op de valreep zijn bonuspunt kon behouden.

De laatste partij van de avond ging tussen Sijco Boonstra en Thomas Postma. Thomas was kansloos tegen de weer vanouds spelende Sijco, die in de zeventiende beurt de hoogste serie van het seizoen realiseerde van maar liefst veertien caramboles. Hij maakte vervolgens de partij in de tweeëntwintigste beurt uit, verdiende hierdoor drie punten en kon weer opklimmen naar een derde plaats in de competitie, waar Thomas die geen punten deze avond verdiende en hierdoor  onderin de middenmoot van de competitie terug is te vinden.

25-10-2019: Verrassende uitslagen

Vrijdag 25 oktober 2019 werd de 4e ronde van de 1e competitiehelft afgewerkt. Er waren deze avond een paar verrassende uitslagen hetgeen de competitie alleen maar deugd doet.

De eerste partij ging tussen Thomas Postma en Renze Poortinga. Een gelijk opgaande partij tot de twintigste beurt, toen Renze het presteerde om acht poedels op een rij te noteren. Hier maakte Thomas dankbaar gebruik van en maakte de partij in de negenentwintigste beurt uit, verdiende hiermede drie punten en was de eerste verrassende uitslag van deze avond een feit. Renze moest het deze avond dan ook zonder punten doen.

Hierna namen Jeannette en Steffan Perdon het tegen elkaar op. Een slechte partij van beide spelers, waar Jeannette het leek te gaan winnen. Maar Steffan had aan de partij weer het goede gevoel terug en kon de partij uiteindelijk toch nog verrassend naar zich toetrekken. Wel had hij hier maar liefst eenenveertig beurten voor nodig, zodat hij met maximaal twee punten genoegen moest nemen, terwijl Jeannette inmiddels de hekkensluiter van de competitie is geworden.

Hierna namen Hendrik Perdon en Jaap Gulmans het tegen elkaar op. Hendrik is de laatste tijd niet in zijn goede doen en speelde ook deze avond weer onder zijn niveau, waar Jaap dankbaar gebruik van maakte en de partij in de vijfentwintigste beurt naar zich toe kon trekken en zo de eerste driepunter in deze competitie verdiende, terwijl Hendrik, die zonder punten bleef, door deze uitslag ook in de onderste regionen van de competitie terug is te vinden.

De voor na laatste partij ging tussen Sjoerd Vlasma en Herman Hoekstra. Dit was de grootste verrassing tot nu toe in de competitie. Herman begon goed en werd het hierdoor een spannende partij. Halverwege leek Sjoerd de kampioen van de laatste twee jaren, zoals we wel eens vaker bij hem hebben gezien, beter te spelen en leek hij te gaan winnen, daar hij na de dertigste beurt maar één carambole meer hoefde te maken. Maar Herman was hier totaal niet van gediend en maakte met een paar miraculeuze ballen de partij uit in de tweeëndertigste beurt, zodat zijn eerste overwinning sinds tijden een feit was, dit tot grote hilariteit en een ook wel een beetje leedvermaak bij de andere clubleden. Zowaar de eerste twee punten voor Herman, die nu de laatste plaats heeft overgedragen aan Jeannette, terwijl Sjoerd, met de staart tussen zijn benen, zonder punten huiswaarts moest keren en dat gebeurd de laatste jaren niet zo vaak.

De laatste partij ging tussen Jaap Gulmans en Henk Vlasma. Jaap speelde deze avond dus twee keer maar kon zijn goede partij eerder deze avond geen gevolg geven, mede ook doordat Hek een prima partij speelde, die hij reeds in de drieëntwintigste beurt naar zich toe trok en ook hij zijn eerste driepunter mee naar huis kon nemen, terwijl Jaap in deze partij ook geen recht had op een bonuspunt.

1-11-2019: Eenzijdige partijen

Vrijdag 1 november 2019 werd de 5e ronde van de 1e competitiehelft afgewerkt. Opvallend deze avond was het feit dat alle partijen het aan spanning ontbrak waardoor gesproken kon worden van eenzijdige partijen.

De eerste partij ging tussen Renze Poortinga en Hendrik Perdon. Renze begon goed en bouwde na een mooie serie van zes caramboles halverwege de partij al een relatief grote voorsprong op Hendrik, die ondanks mooie series van acht en zeven caramboles verder te weinig inspiratie had om het Renze nog moeilijk te maken. Renze maakte vervolgens de partij netjes uit in de negenentwintigste beurt, verdiende zo drie punten en klom hierdoor op naar een tweede plaats in de tussen competitie, terwijl Hendrik het deze avond weer zonder punten moest stellen en hierdoor zijn plaats onderaan verstevigde.

Hierna namen Jeannette Perdon en Sijco Boonstra het tegen elkaar op. Het was niet de avond van Sijco, die geen potjes kon breken tegen de verrassen goed spelende Jeannette. Zij speelde een keurige partij met een paar mooie series en kon hierdoor de partij reeds in de drieëntwintigste beurt naar zich toe trekken en eindelijk haar eerste drie punten verzilveren en zo de plaats als hekkensluiter weer overdeed aan Herman. Sijco moest net als vorige week het weer zonder punten stellen en is hierdoor middenmoter in de competitie geworden.

Vervolgens namen Thomas Postma en Steffan Perdon het tegen elkaar op. Een partij met een vreemd verloop. Thomas begon goed en had tot de negende beurt een aardige voorsprong opgebouwd tegen de tot dan toe slecht spelende Steffan. Toen Steffan in de tiende beurt een mooie serie van tien caramboles had gemaakt en vervolgens in de dertiende beurt nog een van negen caramboles was de partij definitief gekanteld, ging Thomas poedelen en kon Steffan de partij alsnog naar zich toe trekken. Daar hij verder onder zijn kunnen  speelde had hij voor de winst eenendertig beurten nodig zodat hij geen recht had op een bonuspunt. Door dit resultaat blijft Steffan wel koploper in de competitie, terwijl Thomas, die uiteraard zonder punten bleef een paar plaatsjes moest inruilen in de tussenranglijst.

De voor na laatste partij ging tussen Herman Hoekstra en Henk Vlasma. Herman kon zijn stunt van vorige week tegen Sjoerd niet herhalen, doordat hij teveel poedelde, terwijl Henk, zonder hoge series, wel regelmatig scoorde, zodat ook deze partij het aan spanning ontbrak en kon Henk vervolgens de partij in de zevenentwintigste beurt naar zich toe trekken en zo weer drie punten mee naar huis kon nemen, terwijl Herman na deze avond de plaats als hekkensluiter helaas voor hem weer heeft overgenomen, maar dat is hij inmiddels wel gewend..

De laatste partij ging tussen Sjoerd Vlasma en Jaap Gulmans. Ook een zeer eenzijdige partij, daar Jaap tegen de goed spelende Sjoerd er weinig of niets van bakte. Sjoerd maakte de partij in de zesentwintigste beurt uit en verdiende weer eens drie punten en steeg hierdoor naar de derde plaats in de competitie terwijl Jaap net als Thomassen ook enige plaatsen moest inleveren in de tussenstand.

18-10-2019: Record lange partij

Vrijdag 18 oktober 2019 werd de 3e ronde van de 1e competitiehelft afgewerkt. Opvallend was de record lange partij tussen Jeannette Perdon en Thomas Postma.

De eerste partij ging tussen Renze Poortinga en Herman Hoekstra. Renze speelde voor zijn doen weer eens een prima partij met o.a. een serie van vijf caramboles, terwijl Herman weer heel moeilijk tot scoren kwam, waardoor het een eenzijdige partij werd die Renze in de drieëntwintigste beurt winnend afsloot en zo weer drie punten aan zijn totaal kon toevoegen.

Hierna namen Hendrik en Steffan Perdon het tegen elkaar op. Een matige maar wel een gelijk opgaande partij, waar Steffan aan het eind van de partij, zoals wel vaker in het verleden is gebeurd, toesloeg en zowaar precies in de dertigste beurt zijn winnende carambole wist te maken en zo toch nog drie punten binnensleepte, waardoor hij de ranglijst kon overnemen van Sijco Boonstra, terwijl Hendrik deze avond weer zonder punten huiswaarts kon keren.

Hierna namen Thomas Postma en Jeannette Perdon het tegen elkaar op. Een dramatische pot van beide spelers die maar liefst tweeënvijftig beurten nodig had maar wel tot het eind toe spannend was. Het lukte uiteindelijk Thomas om de winnende carambole te maken, terwijl Jeannette één carambole tekort kwam om er nog een remise uit te kunnen halen, hetgeen wel zo eerlijk zou zijn geweest gezien het verloop van de record lange partij.

De voor na laatste partij ging tussen Sjoerd en Henk Vlasma. Sjoerd heeft inmiddels zijn vorm van vorig jaar weer terug gevonden en speelde een prima partij waar hij regelmatig kon scoren, zodat Henk kansloos was. Sjoerd sloot de partij reeds in de tweeëntwintigste beurt uit en verdiende zo drie dikke punten, terwijl Henk, die aan het eind van de partij nog een mooie serie van negen caramboles maakte, genoegen moest nemen met een bonuspunt.

De laatste partij ging tussen Sijco Boonstra en Jaap Gulmans. Sijco de man in vorm kon dit deze avond niet waarmaken en speelde ver onder zijn kunnen, waardoor Jaap, die ook moeilijk tot scoren kwam de partij in de vijfendertigste beurt op zijn naam kon schrijven en zo de twee punten mee naar huis kon nemen. Door dit resultaat moest Sijco zijn koppositie overgeven aan Steffan Perdon.

Copyright © 2019 BC de Klos

Alle Rechten Voorbehouden